kandža,kandžas aparāti,brāga,brāgas receptes

 

Kandžas iegūšana


Destilēšana

Kad rūgšana beigusies un misa pārvērtusies par brāgu, sākas spirta atdalīšana no pārējām vielām. Tas ir destilācijas process.
Spirta atdalīšana šaja procesā iespējama, ka spirta viršanas temperatūra atškiras no ūdens un fūzeļeļļu viršanas temperatūras. Tīrs spirts vārās +78 °C temperatūrā (atmosfēras spiediens - dzīvsudraba staba 760 mm). Ūdens tāda paša spiediena apstākļos vārās 100 °C temperatūrā.
Brāgu sakarsē līdz viršanas temperatūrai un radušos tvaikus atdzesē, turklāt dzesētājā tvaiki veido pilienus, kas uzkrājas straumītē, un mēs iegūstam destilātu.
Tā kā spirts un ūdens sāk vārīties atšķirīgā temperatūrā, tad šo vielu maisījums vārīsies kaut kur starp ūdens varīšanās temperatūru (+100 °C ) un spirta vārīšanās temperatūru (+78,3 °C ). Jo vairāk spirta maisījumā, jo zemāka būs varīšanās temperatūra. Maisījumam vāroties, spirts iztvaikos daudz ātrāk nekā ūdens. Jo vairāk spirta būs izdalījies, jo mazāk tā būs maisijumā, jo augstāka temperatūra vajadzīga, lai maisījums vārītos.
Tā, piemēram, no 100 tilpuma daļām brāgas, kurā ir 14 tilpuma procenti alhahola, jāiztvaiko 35 tilpuma daļām šķidruma, lai no brāgas izdalītu visu spirtu. Turklāt destilātā būs 38,8° spirta, kas atbilst 32,3 svara procentiem. Lai iegūtu šķidrumu ar 88° spirta, šis destilāts jāpārtvaicē vēl 5 reizes. Atkārtoto pārtvaicēšanu sauc par rektifikāciju (latīņu vārda rectificatio - izlabošana).

Destilējot brāgu, kurā ir 10 tilpuma procenti alkohola, ar pirmajām 40tilpuma daļām var atdalīt visu brāgā esošo spirtu. Šāda spirta destilāta stiprums būs 25°.

No šī destilāta var iegūt:

pēc 2.destilācijas - 20 spirta destilāta daļas ar stiprumu 50°,
pēc 3.destilācijas - 14 spirta destilāta daļas ar stiprumu 71°,
pēc 4.destilācijas - 12,5 spirta destilāta daļas ar stiprumu 80°,

Galu galā var iegūt 96-97° stiprumu, taču ne vairāk, tāpēc ka pēdējos 3-4 % ūdens atdalīt spirtu ar destilāciju nav iespējam.

Jāuzsver, ka destilācija un retifikācija ir ļoti sarežģīti procesi, tāpēc stingri jāievēro tehnoloģijas un temperatūras režīms visās stadijās. Shematiski destilācijas procesu var attēlot šādi:

Lai iegūtu kvalitatīvu galaproduktu, brāgas sildīšanas režīmam nepieciesmai vairāki posmi. Nepieciešamais temperatūras režīms labi redzams destilācijas procesa grafiskajā attēlā:





Šāda līkne, protams, iespējama tikai ideālā gadījumā, tapēc precīza temperatūras režīma ievērošana saistīta ar lielām grūtībām, un tieši šeit pieredzes trūkuma dēļ tiek pieļauts visvairāk kļūdu. Tāpēc pievērsīsim uzmanību destilācijas procesa galvenajiem kritiskajiem punktiem. Pirmais kritiskai punkts (1), saukts ar par "galvu"  atbilst brāgā esošo vieglo piemaisījumu viršanas temperatūrai (+65-68 °C); otrais kritiskais punkts (2), saukts par "dzēriena sirdi" atbilst etilspirta viršanas temperatūrai (+78 °C). Brāgas temperatūrai sasniedzot +85 °C (3.punkts),saukts par "asti" sāk intensīvi izdalīties smagās frakcijas - fūzeļeļļas.

Sasilšanas režīmam līdz 1. kritiskajam punktam nav nekādu ierobežojumu. Taču, jo sasilšana būs ātrāka, jo efektīvāk darojas destilācijas aparāts.
Sasniedzot +65-68 °C temperatūru, sāk intensīvi izdalīties vieglie piemaisījumi. Tie ir visindīgākie, tāpēc pirmais produkts (pervočoks) nav ieteicams pat ārējai lietošanai (losjoni).

Intensīvas iztvaikošanas sākumu (1.punkts) viegli noteikt, ja iztvaikotājā ir termometrs. Ja termometra nav, tas nosakāms vizuāli: uz dzesētāja sieniņām sāk kondensēties mitrums, parādās pirmie pilieni un jūtama viegla spirta smarža.
Procesa pāreja no 1. punkta līdz 2. punktam ir visatbildīgākā.
 2. kritiskais punkts atbilst destilācijas galvenā procesa sākumam. Svarīgi atcerēties, ka destilācijas procesa spirtam koncentrācija brāgā pamazām pazemināsies, paaugstinot bragas vārišanās temperatūru.
Ideāli apstākļi kvalitatīva degvīna iegūšanai būs tad, ja visā destilācijas galvenā procesa laikā izdosies uzturēt brāgas temperatūru +78-83 °C robežās.
3.kritiskais punkts atbilst minimālam spirta saturam brāgā. Lai iegūtu šo pārpalikušo spirtu, nākas paaugstināt brāgas temperatūru , kas savukārt izraisīs intensīvu fūzeļeļļu izdalīšanos un pasliktinās destilāta garšu un kvalitāti.

Fūzeļeļļas intensīvi izdalās, ja temperatūra sasniedz +85 °C (3. punkts).
Tāpēc destilācija jāpārtrauc, brāgas temperatūrai pārsniedzot +85 °C. Šo stadiju var noteikt ar papīrīti, kas samērcēts tajā brīdī izplūstošā destilātā. Ja papīrītis deg ar zilu uguntiņu, destilēšanu var turpināt. Ja papīrs nedeg, tas nozīmē, ka etilspirta koncentrācija ir niecīga un destilātā izdalās galvenokārt fūzeļeļļas. Šādā gadījumā destilācija vai nu jāpārtrauc, vai turpmākais iegūtais produkts jasavāc atsevišķā traukā un jāpārstrādā kopā ar nākamo brāgas devu.
Vai kandžā ir fūzeļeļļas, var pārbaudīt ar sērskābes (arī akumulatoru elektrolīta) palīdzību. Pārbaudājamam šķidrumam pielej tādu pašu daudzumu sērskābes. Ja maisījums kļust melns, tajā ir fūzeļeļļas.

Jāsaka, darbojoties ar mūsu piedāvato aparatūru process ir krietni vienkāršāks.To nodrošina tehnoloģiski pareiza ierīces uzbūve.
Nav tik ļoti jākontrolē pievadāmā temperatūra, tikai jāuzmanās, lai tā nebūtu pārāk liela un aparāts "neaizrītos", t.i. augšupplūstošā tvaika masa nebūtu lielāka par atdzesēto  šķidrumu (flegmu), kas plūst atpakaļ kubā.

Atcerieties!Vienmēr nodaliet pirmos vismaz 5% no plānota etilspirta ieguves daudzuma! Tas ir ārkārtīgi kaitīgs, sastav no acetona,metilspirta un aldehīdiem.
Tos nevajag steigties izliet, var izmantot tehniskām vajadzībām vai sakrāt pietiekamu daudzumu un rektificejot atdalīt vēl vismaz 50% spirta.

 Stingri aizliegts www.kandža.lv publicētos materiālus izmantot citās interneta vietnēs, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar  www.kandža.lv  publicētajiem materiāliem bez rakstiskas  www.kandža.lv  atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, www.kandža.lv  ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.  


2010-01-20 06:43  |  Skatīts: 33594x         Ieteikt draugiem       TweetMe   

Atpakaļ