kandža,kandžas aparāti,brāga,brāgas receptes

 


Cena: 41.26€

Fermenti (enzīmi) cietes sašķelšanai cukuros. Apraksts izlasāms uzklikšķinot uz foto.

Teksta pārpublicēšana bez saskaņošanas aizliegta!
Pārpublicējot ar atļauju, obligāti jānorāda atsauce uz www.kandža.lv

Ar šiem preperātiem iespejams tikt pie kārotajiem šķidrumiem daudz lētakā ceļā kā ar cukuru.
Tie sašķeļ cieti līdz glikozei, tapēc kā izejviela izmantojami jebkuri cieti saturoši produkti.
Komplekts sastāv no diviem preperātiem:

Alfa amilāzes - sašķidrinošī preperāti, paredzēti izturīgo molekulu galus noslēdzošo alfa saišu saraušanai.Alfa molekulas noslēdz molekulu galus un bez to saraušanas nav iespejams uzsākt cietes šķelšanu.
Gluko amilāzes - pārcukurojoši preperāti, kas pabeidz sašķeltās cietes molekulas pārcukurošanu.
Šīs vielas satur arī dabīgie iesali, bet to iegūšana ir diezgan garš un sarežģīts process.

Fermentus pirms ievadīšanas šķidumā jāizšķīdina ūdenī attiecībā 1/10-20, t.i. uz 1 gr. fermenta ņemam 10-20 gr. ūdens.
Šķīdumam jābūt atdzesētam līdz 65grādiem pēc Celsija.

Piemērs ar kartupeļiem.

1.Mazgājam katrupeļus, griežam 2-4 daļās, pārlejam ar ūdeni attiecībā 1/1.5
2.Vāram līdz tie sāk izšķīst
3.Sasmalcinam līdz viendabīgai massai ar urbjmašīnā iestiprinātu mikseri vai citu ierīci
4.Atdzēsjam līdz 60-65 grādiem, ievadām Amilosubtulīna šķīdumu, 0.7 gr. uz katru cietes teoretisko kg (kartupeļos tas ir 10-20%)
5.Turpinām lēnām maisīt šķidumu vēl 1 stundu. Šajā laikā alfaamilāzes molekulas pārrauj alfa saites, kas aizsargā cietes molekulu, sastāvošu no daudzām glukozes molekulām. Pēc stundas cietes molekula sadalās oligosaharīdos un dekstrīnos, kas vairs nav ciete, bet vēl arī ne cukurs.
Izvārītā putra pēkšņi zaudē savu viskozitāti un izskatās pēc duļķana ūdentiņa ar nogulsnēm.
5.Talāk pievienojam Glukavamorīnu (gluko amilāzi), 1 gr. uz uz katru cietes teoretisko kg.
Pēc stundas šķīdums ir pārpilns ar cukuriem, minerālvielām un vitamīniem.
6.Kad šķidums atdzisis līdz 25-25 grādiem, pievienojam raugu ~ 100 gr. uz 3-5 kg teorētiskā cietes satura.
 (Raugu pirms tam izmīcam silta ūdeni (100 gr/0.5l), pievienojot ēdamkaroti cukura. Kad paradās putas,tas liecina, ka raugs ir atdzīvojies un strādā.)
7.Pēc 5-7 dienam destilējam, attīram, atkal destilejam vai rektificējam.

Komplektā ietilpstošo fermentu pareizi lietojot pietiks 200 l spirta vai 400 l jēlspirta (kandžas) iegūšanai.

1l spirta iegūšanai vajadzīgs ~ 1.6 kg teoretiskā cietes daudzuma.

Tabulā norādīts aptuvenais cietes saturs dažādu veidu produktos.

Kultūra

Ciete %

Cukurs

Olbaltumvielas

Pupas

50-58

-

10-31

Zirņi

20-48

4-5

19-38

Griķi

60-72

-

7.9

Kartupeļi

10-25

-

1.5-2.2

Auzas

34-45

2-3

10-13

Mieži

43-55

2-3

6-9

Kvieši

48-66

2-3

10-14

Rīsi

73-76

1-2

7-14

Rudzi

46-55

4-7

7-12

Kukurūza

58-69

4-8

8-9

 

Visas preces ir norādītas bez 21% PVN